ATRIUM

ATRIUM_1170x440Το ATRIUM  (Advancing Frontier Research In the Arts and Humanities) είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024 και έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια. Το έργο γεφυρώνει τέσσερις ευρωπαϊκές ερευνητικές υποδομές: DARIAH (ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες), ARIADNE (αρχαιολογία), CLARIN (γλώσσα) και OPERAS (ανοιχτή επιστημονική επικοινώνηση στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες), και φέρνει μαζί 17 εταίρους και 12 συνδεδεμένες οντότητες από 12 χώρες της Ευρώπης.

Στόχος του έργου είναι να συνεισφέρει με πρωτοποριακό τρόπο στη συγκέντρωση και επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών δεδομένων) με έμφαση στον τομέα της αρχαιολογίας. Οι κύριοι στόχοι του ATRIUM είναι:

  • Να ενισχύσει την πρόσβαση βελτιώνοντας την ποιότητα των μεταδεδομένων στους υπάρχοντες καταλόγους και αποθετήρια.
  • Να καταστήσει την έρευνα ευρέως διαθέσιμη απευθυνόμενο σε διάφορες κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιστήμη των πολιτών (citizen science) και τα άτομα με αναπηρίες.
  • Να δημιουργήσει ροές εργασίας ώστε οι ερευνητές να μάθουν πώς να εφαρμόζουν καλύτερα ψηφιακές μεθόδους στην εργασία τους.
  • Να διευκολύνει την εκπαίδευση μέσω πολλών πρωτοβουλιών του έργου, όπως τα: ATRIUM Skillset Assessment, ATRIUM Bridge, και ATRIUM Curriculum.
  • Να θεσπίσει ένα πλαίσιο αξιολόγησης από κριτές (Peer Review Framework) για παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση και διατήρηση των ερευνητικών υποδομών.
  • Να ενισχύσει τις πρακτικές διαχείρισης δεδομένων επιτυγχάνοντας μια ομαλή ροή δεδομένων μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών.

Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του ΙΠΣΥ/ΕΚ Αθηνά συμμετέχει στο έργο στις εργασίες της επικοινωνίας και διάχυσης, της διεύρυνσης της κοινότητας μέσω συμμετοχικής έρευνας, της σημασιολογικής διαλειτουργικότητας, της εξαγωγής διαδικασιών με χρήση οντολογίας, της δημιουργίας ροών εργασιών για διαχείριση γεωχωρικής πληροφορίας (επισημείωση χαρτών και επισημείωση τόπων σε κείμενα), και της δημιουργίας πιλοτικών εφαρμογών για την επίδειξη των εν λόγω ροών εργασιών. 

Το ATRIUM προσφέρει, επίσης, μια σειρά από πλήρως χρηματοδοτούμενες ερευνητικές θέσεις σε κορυφαίους οργανισμούς διαχείρισης δεδομένων σε όλη την Ευρώπη μέσω του Σχήματος Διασυνοριακής Πρόσβασης (Transnational Access – TNA), με τη μορφή τόσο θερινών σχολείων όσο και μεμονωμένων θέσεων. Μάθετε περισσότερα στο atrium-research.eu/travel-grants

Επισκεφθείτε το atrium-research.eu  για περισσότερες πληροφορίες.

preloader