Πρόσκληση συμμετοχής στις διακρατικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ευρωπαϊκού έργου ARIADNE

Ημερομηνία: 2014-01-31, Αρχική τοποθεσία: URL

 

Tο ευρωπαϊκό έργο « ARIADNE», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Διεθνούς Πρόσβασης (Transnational Access – TNA), καλεί ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στα θερινά σχολεία που διοργανώνει το 2014 με αντικείμενο τη διαχείριση αρχαιολογικών δεδομένων.

Τα Θερινά Σχολεία θα φιλοξενηθούν από το Polo Universitario Città di Prato (PIN), στο Prato και από το Consiglio Nazionale Delle Ricerche (CNR), στην Pisa της Ιταλίας και είναι τα ακόλουθα:

1. Αντιστοίχιση αρχαιολογικών δεδομένων στο πρότυπο CIDOC-CRM
Οργάνωση: PIN, Τοποθεσία: Prato, Χρονική περίοδος: 26-30 Μαΐου 2014
Περιεχόμενο: Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές και τους επαγγελματίες να απεικονίσουν τα σύνολα δεδομένων τους στο πρότυπο CIDOC CRM. Το Θερινό Σχολείο θα παράσχει γνωστικό υπόβαθρο στο CIDOC CRM (2-3 μέρες). Οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αφιερωμένες σε μελέτες περίπτωσης με την επίβλεψη ειδικών. Πρόγραμμα.
Προαπαιτούμενα: γενική γνώση του CIDOC CRM.

2. Μοντέλα 2D/3D για την Αρχαιολογία
Οργάνωση: ISTI-CNR, Τοποθεσία: Pisa, Χρονική περίοδος: 23-27 Ιουνίου 2014
Περιεχόμενο: Το θερινό σχολείο έχει σαν στόχο την εκπαίδευση και την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας στα εργαλεία παραγωγής και τεκμηρίωσης δισδιάστατων (2D) και τρισδιάστατων (3D) μοντέλων αναπαράστασης αρχαιολογικού περιεχομένου (αντικείμενα, μνημεία, τοποθεσίες). Πρόγραμμα.
Προαπαιτούμενα: Βασική γνώση της διαδικασίας ψηφιοποίησης (3D/2D) και της επεξεργασίας δειγματοληπτικών δεδομένων.

3. Σχεδιασμός αρχαιολογικών συνόλων και συλλογών δεδομένων μεγάλης κλίμακας
Οργάνωση: ISTI-CNR, Τοποθεσία: Pisa, Χρονική περίοδος: 14-18 Ιουλίου
Περιεχόμενο: Το θερινό σχολείο έχει σαν στόχο να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους μία εισαγωγή στην παραγωγή μεταδεδομένων για αρχαιολογικά σύνολα δεδομένων. Το περιεχόμενο στο οποίο θα βασισθεί το θερινό σχολείο θα παράσχεται από τους εκπαιδευόμενους ως μελέτη περίπτωσης. Πρόγραμμα.
Προαπαιτούμενα: Βασική γνώση γλωσσών σημειοθέτησης (mark-up languages).

Κόστος συμμετοχής – υποτροφίες
Το κόστος συμμετοχής των εκπαιδευόμενων στα Θερινά Σχολεία είναι 500 ευρώ. Είναι δυνατή η χορηγία της συμμετοχής που περιλαμβάνει τα δίδακτρα και μια υποτροφία αξίας έως 800 ευρώ ανά συμμετέχοντα για την κάλυψη του κόστους του ταξιδιού και της διαμονής. Η απονομή των χορηγιών θα γίνει με διαγωνισμό, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στα έγγραφα της αίτησης και θα βασίζεται στα χαρακτηριστικά των υποψηφίων συμμετεχόντων και την πρόταση που θα υποβάλλουν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κάθε Θερινό Σχολείο θα περιλαμβάνει 20 εκπαιδευόμενους εκ των οποίων οι 5-10 θα χρηματοδοτηθούν από το έργο «ARIADNE».

Αίτηση
Οι ερευνητές θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής και να την αποστείλουν στο TNAcontact @ariadne-infrastructure.eu με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν τις 31/01/2014. Στην αίτηση θα πρέπει να περιγράφεται το υπόβαθρο του αιτούντος στην αρχαιολογία, το προτεινόμενο ερευνητικό σχέδιο, τα αναμενόμενα αποτελέσματα του ερευνητικού σχεδίου και η αιτιολόγηση της ανάγκης για χορηγία για τη συγκεκριμένη πρόσβαση -επίσκεψη ή Θερινό Σχολείο- με έμφαση στην επίδραση που θα έχει στην αρχαιολογική έρευνα.

Σύνδεσμος για την αίτηση συμμετοχής

Η απόφαση για απονομή χορηγιών θα βασιστεί στα χαρακτηριστικά των αιτούντων, στην επιστημονική αξία της μελέτης περίπτωσης ή της ατομικής ερευνητικής πρότασης που θα υποβάλλουν και στη δυνατότητα των αιτούντων να ωφεληθούν από την προσφερόμενη εκπαίδευση. Οι αιτούντες θα πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της ερευνητικής απόδοσης (ποιοτικά και ποσοτικά), στη χρήση της υποδομής που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου ARIADNE, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ερευνητικών δραστηριοτήτων και στην διεθνή συνεργασία. Οι προτεινόμενες μελέτες περιπτώσεων θα πρέπει να έχουν εστιασμένους στόχους, τεχνικά εφικτούς μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψης ή του θερινού σχολείου και των εγκαταστάσεων φιλοξενίας.

Θα δοθεί προτεραιότητα:
• Σε χρήστες που δεν έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιήσει πόρους του προγράμματος «ARIADNE»,
• Στους νέους ερευνητές,
• Στους ερευνητές που εργάζονται σε χώρες όπου δεν υπάρχουν ερευνητικές υποδομές.

Κριτήρια επιλογής
Οι ερευνητές, προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για χορηγία, πρέπει:
• Να εργάζονται ή να είναι καταγεγραμμένοι ως σπουδαστές σε κάποιο ίδρυμα σε ένα από Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τα Συνδεδεμένα Κράτη. Οι εργαζόμενοι στα συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα «ARIADNE» ιδρύματα δεν είναι επιλέξιμοι.
• Να παράσχουν πληροφορία ανατροφορότησης σχετικά με την επίσκεψη -θερινό σχολείο.
• Να συμφωνήσουν στη συμπερίληψη των ονομάτων τους σε μία λίστα χρηστών του προγράμματος «ARIADNE» που θα παραδοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εκδοθεί σε διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων και το Διαδίκτυο.
• Να κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα του θερινού σχολείου.

Ανατροφοδότηση χρηστών
Η παροχή πληροφορίας ανατροφοδότησης από την ομάδα χρηστών είναι πολύ σημαντική για την τεκμηρίωση της σημασίας της υποδομής που αναπτύσσεται στο πλαίσο του έργου «ARIADNE» και για την βελτίωση του προγράμματος εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες σε επίσκεψη πρόσβασης ή σε θερινό σχολείο του προγράμματος «ARIADNE» πρέπει να συμπληρώσουν τη συνοπτική αναφορά χρήστη (TNA summary) και να την αποστείλουν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: TNAcontact @ariadne-infrastructure.eu. Οι ερευνητές που έλαβαν χορηγία από το πρόγραμμα «Ariadne» οφείλουν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο της ομάδας χρηστών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της διαδικτυακής φόρμας (επιλογή του προγράμματος Ariadne) και να μεταφορτώσουν ένα αντίτυπο της απάντησής τους στον υπολογιστή τους το οποίο και θα στείλουν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: TNAcontact @ariadne-infrastructure.eu.

Η αποζημίωση για τα έξοδα ταξιδιού των χορηγούμενων ερευνητών θα καταβληθεί αφού παραληφθούν τα έγγραφα ανατροφοδότησης.

preloader