Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας

dcu_logo-img

Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟΨΕ) ιδρύθηκε το 2007, με την αποστολή να διεξάγει έρευνα, να αναπτύσσει τεχνολογίες και εφαρμογές, να παρέχει υπηρεσίες και εκπαίδευση και να δρα ως εθνικός πόλος στο πεδίο της ψηφιακής επιμέλειας.

Εκδηλώσεις

Νέα

20-12-2018

Καλές γιορτές!

DCU_christmas_card_2018_el

Από όλους εμάς στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του ΙΠΣΥ-Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα και για υγεία, χαρά και δημιουργικότητα το 2019!

19-10-2018

Παρουσίαση στην ημερίδα «Ανάδειξη και διαχείριση Μνημείων στην Ελλάδα: Σύγχρονες προσεγγίσεις και προοπτικές», 26.10.2018

Afisa_HMERIDA

Παρουσίαση με θέμα “Οι βυθιστικές τεχνολογίες ως μέθοδοι ανάδειξης ιστορικά φορτισμένων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς” θα πραγματοποιήσει η συνεργάτιδά μας Αγιάτις Μπενάρδου την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο της ημερίδας «Ανάδειξη και διαχείριση Μνημείων στην Ελλάδα: Σύγχρονες προσεγγίσεις και προοπτικές».

12-10-2018

Spotlight paper στο ISWC 2018 το άρθρο “Ontology-Driven Extraction of Research Processes”

iswc2018

Το άρθρο “Ontology-Driven Extraction of Research Processes” επιλέχθηκε ως spotlight paper και ήταν υποψήφιο για βράβευση ως καλύτερο άρθρο από φοιτητή (best student paper award) στο ISWC 2018.

04-10-2018

Η υποδομή ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ αποκτά δικτυακή πύλη

Apollonis_banner

Η Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ μόλις απέκτησε δικτυακή πύλη!

02-07-2018

Παρουσίαση με θέμα "Connecting archaeology and architecture data: updating the CARARE metadata schema"

CARARE-logo

Παρουσίαση με θέμα “Connecting archaeology and architecture data: updating the CARARE metadata schema” πραγματοποίησαν οι συνεργάτες μας Δημήτρης Γαβρίλης και Χρήστος Παπαθεοδώρου, μαζί με την Kate Fernie (2Culture Associates), στο CARARE Workshop “Archaeology and Architecture in Europeana”.

25-06-2018

Συμμετοχή στο DARIAH Theme Workshop "Facilitating Cooperation Between Humanities Researchers and Cultural Heritage Institutions"

dariahThemeWorkshop

Η συνεργάτιδα της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας, Μαρία Ηλβανίδου, συμμετείχε στο DARIAH Theme Workshop “Facilitating Cooperation Between Humanities Researchers and Cultural Heritage Institutions,” που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία στις 19-20 Ιουνίου 2018.

Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, σε συνεργασία με ερευνητικούς, κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς, εκτελεί έργα έρευνας, ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών που αναφέρονται στο ευρύτερο φάσμα της ψηφιακής επιμέλειας.

 • Apollonis_banner_text_1080x810
  ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία

  Η υποδομή ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ έχει ως αποστολή τη δημιουργία και λειτουργία ενός περιβάλλοντος υπηρεσιών, πόρων, εκπαίδευσης και υποστήριξης, το οποίο θα επιτρέπει την ολοκληρωμένη πρόσβαση και αξιοποίηση συλλογών ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της γλωσσικής τεχνολογίας για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και παραγωγικούς σκοπούς, καθώς και τον εμπλουτισμό αυτών και την παραγωγή και ενσωμάτωση νέων.

 • Digital_Curation_Services_banner
  Υπηρεσίες Ψηφιακής Επιμέλειας

  To έργο Υπηρεσίες ψηφιακής επιμέλειας στηρίζει την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακής επιμέλειας σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας της ΜΟΨΕ.

 • Arkwork_banner_1080x810
  ARKWORK - Archaeological practices and knowledge work in the digital environment
 • dsi2
  Europeana DSI

  To έργο Europeana DSI, το τρίτο κατά σειρά έργο με σκοπό την ολοκλήρωση της στρατηγικής 2015-2020 της Europeana, βασίζεται στην υπάρχουσα πλατφόρμα της Υποδομής Ψηφιακών Υπηρεσιών της Europeana την οποία και επεκτείνει. Το έργο Europeana DSI στοχεύει στην παροχή καλύτερης εμπειρίας προς τους χρήστες της πλατφόρμας, στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων και των μεταδεδομένων, στη βελτίωση της ανοιχτής πρόσβασης στα δεδομένα και στην ενδυνάμωση του οικοσυστήματος της Europeana.

 • nep4dissent_vertical_white
  NEP4DISSENT: New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent

  Ένα ερευνητικό δίκτυο, χρηματοδοτούμενο από τη δράση COST, για τη μελέτη της αντίστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο 1945-1989.

 • Share3D_banner_510x384
  SHARE 3D - Sharing new perspectives

  Το πρόγραμμα “Sharing new perspectives” χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Connecting Europe Facility) και, χρησιμοποιώντας ως όχημα το ενδιαφέρον για τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, θα ενθαρρύνει τους τελικούς χρήστες να αλληλεπιδράσουν με δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο με περιεχόμενο της Europeana.

Εργαλεία και Συστήματα

Συσσωρευτής MORe

Συσσωρευτής MORe

Ο συσσωρευτής MORe (Metadata & Object Repository) αποτελεί µια ολοκληρωµένη και αξιόπιστη λύση για τη συσσώρευση µεταδεδοµένων από πολλαπλές πηγές. Το MORe µε την ευέλικτη και κλιµακούµενη αρχιτεκτονική του παρέχει περισσότερες δυνατότητες από αντίστοιχα συστήµατα, όπως ο εµπλουτισµός της περιεχόµενης πληροφορίας µέσω µιας σειράς µικρο- υπηρεσιών εµπλουτισµού (enrichment micro-services).

Σύστηµα αποθετηρίου ΜΟΨΕΑΣ

Σύστηµα αποθετηρίου ΜΟΨΕΑΣ

Ο ΜΟΨΕΑΣ είναι ένα ισχυρό, ευέλικτο και εύχρηστο σύστηµα αποθετηρίου, το οποίο έχει δοκιµαστεί σε εξαιρετικά απαιτητικά έργα. Σε αντίθεση µε ανταγωνιστικά συστήµατα, ο ΜΟΨΕΑΣ δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην ευελιξία και την ευχρηστία προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος τεκµηρίωσης, να διευκολυνθεί ο τεκµηριωτής στη χρήση θησαυρών όρων αλλά και να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη κατά την τεκµηρίωση.

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

94 entries « 1 of 32 »
Ontology-Driven Extraction of Research Processes.
Pertsas, Vayianos; Constantopoulos, Panos; Androutsopoulos, Ion
In: Vrandečić, Denny; Bontcheva, Kalina; Suárez-Figueroa, Mari Carmen; Presutti, Valentina; Celino, Irene; Sabou, Marta; Kaffee, Lucie-Aimée; Simperl, Elena (Ed.): The Semantic Web – ISWC 2018. 17th International Semantic Web Conference, Monterey, CA, USA, October 8–12, 2018, Proceedings, Volume: 11136 of the series Lecture Notes in Computer Science Pages: 162-178, Springer, 2018, ISBN: 978-3-030-00670-9.
Ontology-Driven Information Extraction from Research Publications.
Pertsas, Vayianos; Constantopoulos, Panos
In: Méndez, Eva; Crestani, Fabio; Ribeiro, Cristina; David, Gabriel; Lopes, João Correia (Ed.): Digital Libraries for Open Knowledge. TPDL 2018., Volume: 11057 of the series Lecture Notes in Computer Science Pages: 241-253, Springer, 2018, ISBN: 978-3-030-00065-3.
Archaeological Knowledge Production and Global Communities: Boundaries and Structure of the Field.
Laužikas, Rimvydas; Dallas, Costis; Thomas, Suzie; Kelpšienė, Ingrida; Huvila, Isto; Luengo, Pedro; Nobre, Helena; Toumpouri, Marina; Vaitkevičius, Vykintas
In: Open Archaeology, Volume: 4 (1), Pages: 350–364, 2018, ISSN: 2300-6560.
94 entries « 1 of 32 »

Εκπαίδευση

Η Εκπαίδευση στις πρακτικές της ψηφιακής επιμέλειας αλλά και σε επιμέρους εργαλεία και συστήματα αποτελεί σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας, η οποία αναλαμβάνει τακτικά τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις είτε στο πλαίσιο έργων είτε με ανάθεση τρίτων.

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, θερινά σχολεία και λοιπές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχει αναλάβει ή προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον η ΜΟΨΕ.

preloader