Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας

dcu_logo-img

Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟΨΕ) ιδρύθηκε το 2007, με την αποστολή να διεξάγει έρευνα, να αναπτύσσει τεχνολογίες και εφαρμογές, να παρέχει υπηρεσίες και εκπαίδευση και να δρα ως εθνικός πόλος στο πεδίο της ψηφιακής επιμέλειας.

Εκδηλώσεις

Νέα

09-11-2017

Παρουσίαση - Ανοικτή Συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του συλλογικού τόμου με τίτλο ‘Cultural Heritage Infrastructures in Digital Humanities’

Banner_EL_DCU

Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων/Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” σας προσκαλεί στην ανοικτή παρουσίαση του συλλογικού τόμου Cultural Heritage Infrastructures in Digital Humanities

05-09-2017

Open Science Fair, 6-7 Σεπτεμβρίου 2017 - Αθήνα

OpenScienceFair2017_270

H Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας με τη παρουσίαση του Δημήτρη Γαβρίλη και Πάνου Κωνσταντόπουλου με τίτλο: «MOPSEUS: Facilitating Open Access in the Humanitites» συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Ανοικτή Επιστήμη με τίτλο: “Open Science Fair 2017”.

11-07-2017

RDA-Europe / BlueBRIDGE Datathon on Fisheries and Aquaculture, 15-16 June 2017, Heraklion, Crete, Greece

Datathon_RDAEU_BlueBridge

On 15-16 June, in Heraklion, Crete, data scientists, and practitioners, students, researchers were invited to join the datathon co-organised by the RDA-Europe and BlueBRIDGE.

10-07-2017

Workshop: "Archaeology and Architecture in Europeana" - Leiden University

https-%2F%2Fcdn.evbuc.com%2Fimages%2F30600914%2F47925409848%2F1%2Foriginal

On 13-14 June at the Faculty of Archaeology at Leiden University, Europeana and CARARE are organizing a two-day workshop. The theme of the workshop is “Archeology and Architecture at Europeana”.

07-07-2017

DARIAH Digital Methods and Practices Observatory Working Group (DiMPO) Warsaw Workshop

C_X7zAfXYAAlYIy

Στις 7-8 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε το DARIAH DiMPO workshop στο Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών στη Βαρσοβία.

03-03-2017

"Best Student Paper Award" για το άρθρο "MORe: A micro-service oriented aggregator"

MTSR

Με χαρά ανακοινώνουμε πως απονεμήθηκε το Best Student Paper Award στους συναδέλφους μας Δημήτρη Γαβρίλη, Βαγγέλη Νομικό, Κωνσταντίνο Κραββαρίτη, Σταύρο Αγγελή, Χρήστο Παπαθεοδώρου και Πάνο Κωνσταντόπουλο για το άρθρο τους “MORe: A micro-service oriented aggregator”.

Η Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας, σε συνεργασία με ερευνητικούς, κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς, εκτελεί έργα έρευνας, ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών που αναφέρονται στο ευρύτερο φάσμα της ψηφιακής επιμέλειας.

 • Digital Curation Services
  Υπηρεσίες Ψηφιακής Επιμέλειας

  To έργο Υπηρεσίες ψηφιακής επιμέλειας στηρίζει την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη υπηρεσιών ψηφιακής επιμέλειας σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας της ΜΟΨΕ.

 • arkwork
  ARKWORK - Archaeological practices and knowledge work in the digital environment
 • DARIAH-TEACH
  DariahTeach

  Το έργο DariahTeach είναι μία κοινοπραξία επτά πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού λογισμικού, υψηλής ποιότητας, πολύγλωσσου προγράμματος σπουδών για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες.

 • dsi2
  Europeana DSI

  To έργο Europeana DSI-2, το δεύτερο κατά σειρά έργο με σκοπό την ολοκλήρωση της στρατηγικής 2015-2020 της Europeana, βασίζεται στην υπάρχουσα πλατφόρμα της Υποδομής Ψηφιακών Υπηρεσιών της Europeana την οποία και επεκτείνει. Το έργο Europeana DSI-2 στοχεύει στην παροχή καλύτερης εμπειρίας προς τους χρήστες της πλατφόρμας, στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων και των μεταδεδομένων, στη βελτίωση της ανοιχτής πρόσβασης στα δεδομένα και στην ενδυνάμωση του οικοσυστήματος της Europeana.

 • RDA
  RDA3 - RDA Europe – the European plug-in to the global Research Data Alliance

  The Research Data Alliance Europe project aims at facilitating European representation within the RDA Global Αlliance.

Εργαλεία και Συστήματα

Συσσωρευτής MORe

Συσσωρευτής MORe

Ο συσσωρευτής MORe (Metadata & Object Repository) αποτελεί µια ολοκληρωµένη και αξιόπιστη λύση για τη συσσώρευση µεταδεδοµένων από πολλαπλές πηγές. Το MORe µε την ευέλικτη και κλιµακούµενη αρχιτεκτονική του παρέχει περισσότερες δυνατότητες από αντίστοιχα συστήµατα, όπως ο εµπλουτισµός της περιεχόµενης πληροφορίας µέσω µιας σειράς µικρο- υπηρεσιών εµπλουτισµού (enrichment micro-services).

Σύστηµα αποθετηρίου ΜΟΨΕΑΣ

Σύστηµα αποθετηρίου ΜΟΨΕΑΣ

Ο ΜΟΨΕΑΣ είναι ένα ισχυρό, ευέλικτο και εύχρηστο σύστηµα αποθετηρίου, το οποίο έχει δοκιµαστεί σε εξαιρετικά απαιτητικά έργα. Σε αντίθεση µε ανταγωνιστικά συστήµατα, ο ΜΟΨΕΑΣ δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην ευελιξία και την ευχρηστία προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος τεκµηρίωσης, να διευκολυνθεί ο τεκµηριωτής στη χρήση θησαυρών όρων αλλά και να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη κατά την τεκµηρίωση.

Τελευταίες Δημοσιεύσεις

91 entries « 1 of 31 »
Scholarly Ontology: modelling scholarly practices..
Constantopoulos, Panos; Pertsas, Vagianos
In: International Journal on Digital Libraries, Volume: 18 (3), Pages: 173–190, 2017, ISSN: 1432-5012.
DiMPO - a DARIAH infrastructure survey on digital practices and needs of European scholarship.
Dallas, Costis; Clivaz, Claire; and Chatzidiakou, Nephelie; Hadalin, Jurij; Gonzalez-Bianco, Elena; Immenhauser, Beat; Maryl, Maciej; Schneider, Gerlinde; Scholger, Walter; Tasovac, Toma; Vosyliute, Ingrida
Presentation at the 6th AIUCD Annual Conference, Rome: Associazione per l’Informatica Umanistica e la Cultura Digitale. , 2017.
Digital Methods in the Humanities: Understanding and Describing their Use across the Disciplines.
Constantopoulos, Panos; Hughes, Lorna; Dallas, Costis
In: Schreibman, Susan; Siemens, Ray; Unsworth, John (Ed.): A New Companion to Digital Humanities, Chapter 11, John Wiley & Sons, Ltd, 2016, ISBN: 9781118680599.
91 entries « 1 of 31 »

Εκπαίδευση

Η Εκπαίδευση στις πρακτικές της ψηφιακής επιμέλειας αλλά και σε επιμέρους εργαλεία και συστήματα αποτελεί σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας, η οποία αναλαμβάνει τακτικά τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις είτε στο πλαίσιο έργων είτε με ανάθεση τρίτων.

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, θερινά σχολεία και λοιπές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχει αναλάβει ή προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον η ΜΟΨΕ.

preloader